Какво е MDF

MDF WOODMAXМатериалът MDF е неразделна част от изграждането на много мебели. Многобройните ползи от MDF са довели до превръщането му в популярен и функционален избор за производство на мебели. Производители на офис, домашни, училищни мебели и аксесоари го включват в изграждането на бюра, висококачествени маркерни дъски , работни повърхности и други продукти. Това е много силен материал, който има продължителен живо и е устойчив към деформиране, което естествено се случва с течение на времето, причинено от влага.

Ползването на MDF намалява разходите в сравнение с истинско дърво, защото MDF плоскостите са изкуствени и са създадени от пресовани дървесни влакна, но не от дървесни частици. Сгъстена с лепило, неговата повърхност е гладка, така че е лесно да се прилагат лакове, ламинати като може да се рисува директно върху повърхността. Плюс това този материал се реже и пробива лесно.

Плътността на материалът намалява дървесните отпадъци, намалява обезлесяването, а това от своя страна запазва местообитанието на много животни в горите. Всичко това е възможно, защото MDF се получава от 100% възстановени/рециклирани дървесни влакна. В сравнение с плоскостите от талашит, MDF е по-здрав, по-плътен и се гордее с най-висока устойчива на усукване, което често да се случва с течение на времето.

Материалът MDF обикновено е невидим за крайните потребители. Този издръжлив, надежден и рентабилен материал най-често се използва като субстрат. Обхванат от ламинати и облицовки, MDF в повечето случаи просто бива невидим за окото на потребителите. Той също така се използва често за производството на високо качествени бели дъски, които най-често се прилагат в образованието.

Първоначално създадено през 1960 г., използването на ПДЧ-то се разпространява във всички области на строителството. В сравнение с  други пресовани продукти, като например плочи от дървесни частици или фазер, MDF предлага едно по-високо качество.

В много офис и битово обзавеждания се използват MDF плоскости. MDF плоскостите могат да бъдат с изключително гладка повърхност, което от своя страна позволява те да се използват за изработката на изключително красиви мебели.

Очаквайте още любопитни факти за MDF…